Thursday, April 17, 2014

KAVALA KURABİYESİ




kavala kurabiyesi 1
         Görünüşte un kurabiyesine benzeyen ama unu ve bademi kavrulduğu için ağızda dağılan ayrı bir lezzette ki bu kurabiyeler, Kavala kurabiyesi yada Edirne kurabiyesi olarak da biliniyor.Suyun öte yanında ki dostlarımızla pek çok ortak yönümüz gibi, bence bu kurabiye de ortak bir kültürün ürünü...Henüz Edirne'de yapılanını yemedim ama Selanik'ten gelen kurabiyeleri yedikten sonra hemen tarif arayışına girdim,eğer badem de seviyorsanız yapılabilecek en güzel kurabiye tariflerinden :) 


Malzemeler:


  • 250 gr oda sıcaklığında tereyağı

  • 1 çay bardağı zeytinyağı 

  • 1 çay bardağı pudra şekeri 

  • 1 adet yumurta 

  • 1 su bardağı dolusu kavrulmuş tuzsuz badem

  • 1 çay bardağı tuzsuz toz badem  

  • 1 paket kabartma tozu 

  • 5 su bardağı un 

Üzerine:Pudra şekeri


kavala kurabiyesi 2


Yapılışı:



  • Teflon tavada bademler kavrulup,irice parçalanıp,soğuması beklenir.

  • Un ve toz bademler teflon tavada yağsız olarak un kokusu çıkana ve hafif kahverengileşene kadar yakmadan,karıştırılarak kavrulur.

  • Un ve bademler soğuyunca diğer malzemelerle karıştırılıp,yumuşak bir hamur yapılıp,yoğurulur.

  • Üzeri örtülüp yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir.

  • Unlanmış tezgah üzerinde bir parmak kalınlığında açılır.

  • Su bardağı veya kalıpla ay şeklinde kesilip,yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı dizilir.

  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20-25 dakika pişirilir.

  • Kurabiyeler soğuyunca fırından çıkartılıp,pudra şekerine bulanır.



kavala kurabiyesi 3


kavala kurabiyesi 4







No comments:

Post a Comment